Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Fysieke toegangscontrole in steden: het creëren van efficiënte barrières tussen voertuigen en voetgangers

Steeds meer steden en gemeenten herzien hun mobiliteitsplannen om meer en meer kwalitatieve ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren en om de verkeersstroom beter te organiseren. Maar ook terroristische dreigingen dwingen tot het nemen van maatregelen om de toegang tot pleinen, straten en gebouwen opnieuw te evalueren. Bij het evalueren van maatregelen voor toegangscontrole moet je rekening houden met kosten, installatiegemak en esthetiek. Hoe vaak veranderen de toegangsvereisten? Alleen in noodgevallen? Meerdere keren per dag? Moet de veiligheid extra gewaarborgd kunnen worden? De antwoorden op die vragen bepalen de keuze van toegangscontrole voor een bepaalde locatie.

 

Er zijn diverse manieren om gebieden, zowel in steden als erbuiten, niet of minder toegankelijk te maken voor voertuigen. We zetten ze hieronder op een rij.

 

Betonnen barrières

 

Betonnen barrières zijn ideaal voor het creëren van veiligheid in drukke verkeersgebieden omdat ze bijzonder zwaar en zeer moeilijk te verplaatsen zijn. Ze worden dan ook vaak gebruikt om een ​​slagvaste barrière langs een stuk weg te creëren, waardoor een muur ontstaat die gebruikers scheidt. Over het algemeen worden ze geplaatst voor langere tijd, zoals bij de opdeling van rijstroken op een snelweg, of voor een kortere maar toch substantiële periode, zoals wanneer ze worden gebruikt als bescherming voor wegenwerkers tijdens een bouwproject.

 

Watergevulde plastic barrières

 

Op bouw- en evenemententerreinen worden vaak met water gevulde barrières voorzien. Ze worden gebruikt om wegen te veranderen in voetgangerszones of tijdelijke werkzones. Ze zijn draagbaarder dan betonnen barrières en nemen pas hun volledige gewicht aan nadat ze zijn gevuld met water (of zand). Vanwege de intensieve inspanning die vereist is voor het opzetten en verwijderen ervan, zijn plastic barrières meestal gereserveerd voor eenmalige evenementen waar een langetermijnoplossing niet praktisch is, en dan alleen wanneer beveiliging het aanpassingsvermogen overtreft.

Deze barrières vertegenwoordigen meestal een plotselinge verandering in het verkeerspatroon. Om die reden worden ze vaak gemaakt in goed zichtbare kleuren die doen denken aan een constructiezone, en zijn ze ontworpen om op te vallen in plaats van aan te vullen of erin op te gaan.

 

De Eventblocker

 

De Eventblocker is een andere, moderne oplossing voor eenmalige evenementen. Het beschermt de toegang tot straten en gebieden voor buitenevenementen, waardoor mensen worden beschermd tegen voertuigen die worden gebruikt voor terroristische aanslagen. Of het nu is voor een stadsevenement, een festival of in de winter voor kerstmarkten, met de tijdelijke afzetpaal is het mogelijk om de verschillende gebieden op een flexibele en handige manier te beveiligen, ongeacht de plaats van het evenement. Verder zijn voor de installatie geen civiele werken vereist, die in plaats daarvan essentieel zijn in het geval van automatische en vaste bollards. Voor de montage van de Eventblocker zijn geen verankeringen in het wegdek of het leggen van stroomkabels vereist.

 

Verwijderbare palen

 

Verwijderbare verkeerspalen zijn een economische oplossing voor gebieden die langdurige toegangscontrole vereisen. Dit soort palen laat voetgangers en fietsers ongehinderd door, maar vormt een effectieve barrière voor het autoverkeer. Door hun eenvoud en bruikbaarheid zijn verkeerspalen een populaire keuze voor ingangen van parken en pleinen. Wanneer een voertuig toegang nodig heeft, kan iedereen met de juiste sleutel de paal ontgrendelen vanaf het in beton ingebedde anker.

 

Het verplaatsen van een verkeerspaal is vele malen eenvoudiger dan het wegnemen van een slagboom, maar het is nog steeds niet erg handig. De verhuizer moet de paal ontgrendelen, oppakken en naar de aangewezen opslagplaats brengen. En achteraf dit proces opnieuw doorlopen. Afneembare verkeerspalen zijn perfect voor gebieden die af en toe toegang van een voertuig nodig hebben. Ze zijn verkrijgbaar in een zeer breed scala aan decoratieve opties en kunnen dus worden gekozen om het straatbeeld te verfraaien.

 

Inklapbare verkeerspalen

 

De inklapbare afzetpaal wordt ontgrendeld en plat tegen de stoep gevouwen zodat een voertuig toegang kan krijgen. Ze worden het meest gebruikt om parkeerplaatsen af te sluiten. Neerklapbare verkeerspalen kunnen rechtop worden vergrendeld of onbeveiligd worden achtergelaten voor een snelle noodhulp. Omdat de verkeerspaal neerwaarts over de grond ligt, hebben verlaagde voertuigen mogelijk niet de benodigde ruimte om eroverheen te rijden. Inklapbare verkeerspalen zijn het beste voor toegang op korte termijn voor noodgevallen en leveringen en voor privé parkeerplaatsen. Ze worden niet aanbevolen voor drukke voetgangersgebieden, omdat de ingeklapte paal struikelgevaar oplevert en de kwaliteit minimaal is.

 

Manuele verzinkbare palen

 

Verzinkbare verkeerspalen, ook wel verdwijnpaal, bollard of poller genoemd, zijn vergelijkbaar met verwijderbare verkeerspalen, met als bijkomend voordeel dat ze zichzelf opbergen. In plaats van los te komen van een ingebed anker, kunnen verzinkbare verkeerspalen lager in de grond worden geplaatst. Het is dus niet nodig om de ​​zware paal te verplaatsen of op te bergen.

 

Er komt dus geen tillen en transport aan te pas, wat verzinkbare verkeerspalen een aantrekkelijke optie maakt in gebieden waar regelmatig overgangen tussen voertuigbeperking en toegang nodig zijn. Omdat ze in hun behuizing moeten passen hebben verzinkbare palen meer beperkte profielopties dan verwijderbare verkeerspalen, maar zijn nog steeds verkrijgbaar in een reeks kleuren en maten die passen bij hun locatie.

 

Geautomatiseerde verdwijnpalen

 

Geautomatiseerde verzinkbare verkeerspalen kunnen omhoog en omlaag worden gestuurd door een computersysteem op afstand. Ze zijn zeer veilig en bijna onzichtbaar in de “neer”-stand. Deze verzinkbare paal vormt de perfecte afbakening voor straten, pleinen en parken omdat ze voertuigen selectieve toegang tot bepaalde zones geven. De automatisch uitschuifbare palen komen op het gewenste moment uit de grond zodat voetgangers en fietsers voorrang krijgen en vierwielers worden geweerd. Op de afgesproken tijdstippen verdwijnen de palen weer in de grond zodat bewoners, handelaars, leveranciers of andere bezoekers wel toegang hebben tot winkelstraten, pleinen of groene zones.

 

De initiële installatiekosten voor geautomatiseerde palen zijn hoog, maar het gebruiksgemak en de flexibiliteit laten deze investering lonen. Een overgang die mogelijk enkele minuten heeft geduurd met een verwijderbare verkeerspaal, kan in enkele seconden worden bereikt, waardoor de verkeerspaal deel kan uitmaken van de stroom van een drukke straat.

 

Geautomatiseerde anti-terreur verkeerspalen

 

De geautomatiseerde anti-terreurverkeerspalen worden gebruikt op drukke plaatsen in steden waar er veel voetgangers en fietsers zijn. Ze hebben een hoge slagvastheid die auto’s en vrachtwagens met foute doelstellingen kan tegenhouden. Sinds het stijgende aantal terreurdreigingen worden deze palen geplaatst op plekken waar je een terroristische aanslag zou kunnen verwachten: drukke pleinen in grote steden, bij ambassades, belangrijke gebouwen … De palen kunnen een vrachtwagen van 10 ton aan 50 km per uur makkelijk tegenhouden. Goed om te weten is dat een anti-terreurpaal dient te beschikken over een geldig certificaat. Dit certificaat kan de fabrikant bekomen door de paal te laten testen door een erkende instantie.

 

Conclusie: beste oplossingen voor fysieke toegangscontrole in steden

 

Je kan de toegang tot bepaalde ruimtes beperken door het inzetten van diverse middelen gaande van betonblokken tot bloembakken en palen. Wanneer het echter gaat om ruimtes die gevarieerd toegankelijk moeten zijn of die bijzonder sterk moeten beschermd worden, valt de keuze meestal op geautomatiseerde verzinkbare palen. Het is daarom dat Lowist Toegangsbeheer zich focust op deze producten en daar als een van de marktleiders in België een bijzondere expertise in heeft opgebouwd. Meer weten? www.lowist.be.