Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Verdwijnpalen moeten sluipverkeer weghouden uit Collegewijk Edegem

Op het kruispunt van de Jacob De Roorestraat met de Minervastraat en de Rogier Van der Weydenstraat in Edegem staan sinds januari drie verdwijnpalen. Ze moeten er voor zorgen dat het sluipverkeer in de Collegewijk ’s ochtends tussens 7 en 8 uur wordt geweerd. Het gemeentebestuur zal de werking zes maanden uittesten. Dan wordt geëvalueerd hoe de verkeersdrukte is verschoven naar andere straten.

Drukke schoolstraten worden de laatste tijd wel vaker afgesloten. Om de aankomende stroom van fietsende kinderen in veilige banen te leiden, is het tijdelijk weren van voertuigen een erg effectieve maatregel.

Via verdwijnpalen kan dit perfect. De palen kunnen geprogrammeerd worden om enkel op de drukste gedeeltes van de dag actief te zijn.

 

Nummerplaatherkenning als alternatief?

Tegenstanders van de verdwijnpalen in Edegem hadden liever een systeem met nummerplaatherkenning gehad in de straat. Maar daar zijn meerdere nadelen aan verbonden:

  • Het systeem van nummerplaatherkenning vereist een omslachtig systeem om de lijst met alle nummerplaten van bewoners, vrienden, familie, leveranciers… up-to-date te houden.
  • Camera’s zijn enkel geschikt om vaststellingen te doen en nadien correctief op te treden (via boetes). Maar onoplettende chauffeurs kunnen wel nog door de straat rijden. Camera’s helpen dus niet om gevaarlijke of ongewenste situaties te voorkomen.

 

Verdwijnpalen blijven de beste oplossing

Automatische palen doen dus wat ze moeten doen. Verkeer tegenhouden. Niet meer, maar ook niet minder.

Door hun centrale plaatsing en signalisatie zijn ze goed zichtbaar voor automobilisten en voorkomen ze dat onoplettende chauffeurs passeren.

 

Lees meer over de verdwijnpalen van Lowist