Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be

Technologie kan onze steden leefbaar houden. “Koppen” reist naar dé smart cities Amsterdam en Barcelona om te kijken wat dat juist inhoudt. Wat kan onze hoofdstad Brussel daarvan leren?

Herbekijk hier de reportage van Koppen:

 

Files in Brussel terugschroeven

Vuilnisbakken met sensoren die het controlecentrum laten weten dat ze dringend leeggemaakt moeten worden, sensoren die files voorspellen of senioren monitoren … In zogenoemde slimme steden als Amsterdam en Barcelona is het geen sciencefiction meer.

“Willen we onze steden leefbaar houden, dan moeten we ook bij ons de bestaande technologie beter gebruiken”, zegt Pieter Ballon van digitaal onderzoekscentrum iMinds, “in Brussel staan automobilisten tien volledige werkdagen per jaar stil. Daarmee is onze hoofdstad koploper in Europa. Er bestaan al toepassingen die het verkeer in een stad vlotter kunnen maken. Wanneer maken we er werk van?”

 

Slimme steden, slim toegangsbeheer?

Ook bij Lowist zitten we niet stil als het gaat om nieuwe technologieën. Steeds meer behoren camerabeveiliging, bewegingssensoren en digitale controlesoftware tot standaardeigenschappen van de toegangsinstallaties die we in de Vlaamse steden en gemeentes mogen implementeren.