Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Nieuw fietsactieplan in Hasselt

“Vergeet even alle handboeken en brochures over fietsbeleid.” Dat is wat men in Hasselt gedacht moet hebben. “Als je ideeën nodig hebt om het fietsbeleid te verbeteren, dan vraag je dat toch gewoon aan de inwoners!”

Op de vraag ‘Hoe kan Hasselt uitgroeien tot een echte fietsstad?’ ontving de stad maar liefst 150 verschillende antwoorden. Deze antwoorden werden verwerkt en resulteren in een fietsactieplan van 52 acties.

De 4 belangrijke pijlers in het fietsplan:

 

1) Fietsstraten

Alle straten in de binnenstad, met uitzondering van de voetgangerszone, worden omgevormd tot fietsstraten. Er geldt een inhaalverbod voor motorvoertuigen en een snelheidsbeperking tot 30 km/u.

 

2) Fietsinfrastructuur

Er wordt sterk ingezet op kwaliteit van de fietspaden en veiligheid. Heraanleg, markeringen,  aanleg fietstunnel, gevaarlijke punten wegwerken, veiligere oversteekplaatsen…

Zo krijgen de Runkstersteenweg en Maastrichtersteenweg op de kruisingen led-lichten die oplichten wanneer een fietser de kruising nadert. Een initiatief dat volgens ons de veiligheid van fietsers erg ten goede zal komen.
Over dergelijke technologie schreven we in De stad van morgen ook een artikel. U kunt het ook nog nalezen op onze website.

 

3) Stallingen

Fietsen is leuk en gezond, maar een goede parkeergelegenheid is ook belangrijk. Daarom is er in het plan ook aandacht voor kwalitatieve stallingen. Er wordt ook een proefproject gestart met vijf fietskluizen voor bewoners die thuis te weinig plaats hebben om hun fiets veilig te stallen.

 

4) Innovatie en creativiteit

Ook ruime aandacht in het plan voor diverse acties om het gebruik van de fiets te stimuleren. Thematische fietstochten, (ludieke) acties, voorzien in deelfietsen…  Er zal ook een fietsbarometer worden opgesteld, zodat het fietsgebruik kan worden opgevolgd.

 

 

Meer weten?

 

Samen voor meer duurzame mobiliteit

Bij Lowist hebben we een hart voor duurzame mobiliteit. Zo helpen we al 25 jaar steden en gemeentes verkeersluwe centra te creëren met behulp van onze automatische afsluitpalen (verdwijnpalen/verzinkbare palen).

Lees meer over onze wegzinkbare palen