Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Meerderheid Vlamingen wil autovrije stadscentra

Bron: deredactie.be – 28 april 2011

De Vlaming is bezorgd om het verlies van open en groene ruimte en wil gerust compacter gaan wonen tegen 2050. Een grote meerderheid wil ook dat de stadscentra autovrij worden gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed.

Gent heeft het grootste voetgangersgebied van Vlaanderen (foto: Steunpunt Straten)

Het departement onder bevoegdheid van minister Philippe Muyters (N-VA) werkt aan een nieuw Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Eerder was er al een rondetafelconferentie met specialisten over hoe Vlaanderen er over 40 jaar moet uitzien. Nu is er een enquête gehouden bij zo’n 1.000 Vlamingen over hun ideeën en verwachtingen voor de Vlaamse ruimte in 2050.
Uit de enquête blijkt dat de meesten beseffen dat we duurzamer moeten gaan leven en duurzamer met energie moeten omspringen. Zo hoopt 62 procent van de ondervraagden dat we in 2050 minder onderweg moeten zijn om te gaan werken, winkelen of sporten. Zo moeten we minder lang in de auto zitten en springen we zuiniger om met energie.
Meer zelfs, 77 procent vindt dat winkels, werk, sportclubs en scholen op wandel- en fietsafstand moeten liggen. 72 procent wil pendelen afbouwen door meer te telewerken of wonen en werken dichter bij elkaar te brengen.
Een grote meerderheid vindt ook dat er meer moet worden geïnvesteerd in openbaar vervoer. 62 procent vindt dat de autocentra autovrij moeten zijn tegen 2050 en 64 procent wil niet dat er bij de heraanleg van wegen meer aandacht zou gaan naar auto’s.