Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Inspiratie voor een fietsvriendelijke gemeente

Fietsbeleid staat hoog op de agenda van onze Vlaamse steden.

Het gebruik van deelfietsen en Bluebikes neemt jaar na jaar toe, slimme ßverkorten de fietsafstanden, het aantal fietsostrades wordt verder uitgebreid om het woon-werkverkeer per fiets te stimuleren…

En om zeker te zijn dat u helemaal mee bent: afgelopen maanden verschenen er twee publicaties ter inspiratie van uw lokaal beleid.

 

De fietsgemeente in een notendop

Geen tijd om de publicaties door te nemen? Hier zijn alvast een aantal aandachtspunten waarmee u het fietsen stimuleert:

 • Zorg voor een goed netwerk: zorg voor kwalitatieve routes en probeer de ‘missing links’ tussen bepaalde locaties aan te vullen.
 • Creëer prioritaire assen voor fietsers of voorzie volwaardige fietsstraten
 • Voorzie voldoende parkeergelegenheid (overdekte fietsenstalling en parkeerplaatsen).
 • Een autoluwe binnenstad en het station als centraal fietsknooppunt vormen het kloppende hart van de fietsvriendelijke gemeente. Met fietsdeelsysteem, fietsenstalling, aansluiting openbaar vervoer…
 • Meten is weten: monitor het aantal fietsverplaatsingen en gekozen routes, de capaciteit en bezettingsgraad van parkeergelegenheden, de kwaliteit van de fietsroutes en fietsveiligheid
 • Sensibiliseringscampagnes stimuleren het gebruik van de fiets

 

Meer inspiratie uit grote steden en kleinere gemeentes

Meer weten? Neem dan zeker een kijkje naar de volgende twee publicaties.

 

 1. Sterk Fietsbeleid – Handboek voor lokale actie
  In deze publicatie van Fietsberaad Vlaanderen krijgen mobiliteitsambtenaren, maar ook organisaties, handelaars en schooldirecteurs inspiratie voor die lokale, overtuigende en soms ook gedurfde acties. Wat werkt er en hoe pakt u het aan? Sterk Fietsbeleid is een handboek met voor ieder wat wils: van geïnteresseerde startende gemeenten, tot volbloed fietssteden.
  Bestel via Politeia
 2. Fietsgemeente/Fietsstad 2015. Realisaties voor een sterk fietsbeleid in Vlaanderen
  Dit boek werd door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) uitgegeven naar aanleiding van de verkiezing Fietsgemeente/Fietsstad 2015 op 23 juni 2015 in het Vlaams Parlement. Het bevat tal van goede praktijdvoorbeelden van sterk fietsbeleid in Vlaanderen.
  Download het boek