Grote steden zoals Antwerpen en Brussel zijn zich tegenwoordig zeer bewust van de terreurdreiging die iedere dag nadrukkelijk aanwezig is. Maar hoe gaan kleinere steden daar mee om? We vroegen het aan Maarten De Schepper, Dienst Mobiliteit en Parkeren, van Stad Hasselt. Hasselt plaatste niet zo lang geleden een bestelling voor een anti-terreurpaal voor de Dorpsstraat bij Lowist Toegangsbeheer en plant in de toekomst nog meer dergelijke palen.
Sinds Nice zijn we op onze hoede
Maarten De Schepper: “Die terreurdreiging leeft zeker ook in Hasselt. We zijn daar fel mee bezig sinds de afgelopen Virga Jessefeesten. De aanslagen in Nice hebben hier toch wel een belletje doen rinkelen. Vanaf toen hebben we bij elk evenement straten en pleinen afgesloten met betonblokken en vrachtwagens om de inrijbewegingen onmogelijk te maken.
Anti-terreurpalen vervangen lelijke betonblokken
Momenteel loopt er bij de stad een studie om te kijken hoe we die lelijke betonblokken en lelijke vrachtwagens kunnen weghalen. We willen de infrastructuur zodanig bepalen dat de bezoeker van de stad onzichtbaar beschermd is. We willen onze bezoekers niet met hun neus op terreurdreiging drukken. Winkelen en terrasjes doen in Hasselt moet plezant blijven. We zijn dus aan het kijken hoe we dat kunnen oplossen met betonelementen die ondergronds zijn ingebouwd, met grachtensystemen, bomen en uiteraard ook met verzinkbare (terreur)palen. En daar heeft de stad best wel wat geld voor over.”
Grondige analyse bij ieder evenement
De anti-terreurpaal is voorzien in de Dorpsstraat omdat die lang en recht op recht de stad inloopt.
Maarten De Schepper: “Als je een straat hebt met bochten is die nood niet zo dadelijk aanwezig. Die analyse wordt nu grondig voor heel de stad gemaakt. Bij ieder evenement dat in Hasselt plaatsvindt wordt overigens zo’n analyse gemaakt.”
ANPR-camera houdt geen terrorist tegen
Veel steden hebben indertijd de verzinkbare palen vervangen door ANPR-camera’s (slimme camera’s met nummerplaat- en soms zelfs gezichtsherkenning). Maar Hasselt is daar niet in meegegaan: “Ik denk dat wij de keuze gaan maken om met de twee systemen te werken. De politie was indertijd vragende partij voor ANPR-camera’s, maar het probleem is dat je daarmee geen terroristen met een wagen of vrachtwagen tegenhoudt. Als je ze herkent op camera, zijn ze al in de stad, en dat willen we vermijden.”
Verkeersarme binnenstad dankzij verzinkbare palen
Los van de terreurdreiging, is stad Hasselt nu ook aan het bekijken hoe ze het centrum verkeersarm of -vrij kunnen maken. Ook dat zal via verzinkbare palen gebeuren.
Maarten De Schepper: “Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met Lowist. Voor de anti-terreurpaal was hij de enige die inschreef. Waarschijnlijk omdat de kwaliteitseisen redelijk streng waren. Het grote voordeel van Lowist is dat ze snel en flexibel zijn. Als er iets mis is met die paal, kunnen ze binnen het uur hier zijn om de zaak op te lossen. Met de vorige leverancier hadden we op dat vlak een pak problemen, naast het feit dat de palen kwalitatief niet zo goed waren als die van Lowist.”