Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be
Hasselt, de autoluwe centrumstad

Heb je het al gemerkt? We zijn de laatste decennia in Vlaanderen aan een zeer positieve trend bezig op het vlak van verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en algemene leefbaarheid van onze stadscentra: onze centrumsteden worden steeds autoluwer! Een mooi voorbeeld is Hasselt, al autoluw sinds 2002.

 

Hasselt: autoluw sinds 2002

Hasselt is een mooi voorbeeld van zo’n autoluwe centrumstad. Al in 2002 heeft de stad Hasselt zijn voetgangerszone afgebakend met automatisch verzinkbare palen. Dankzij het succes is deze voetgangerszone in de loop der jaren uitgebreid en zijn er ook heel wat extra wegzinkbare palen geïnstalleerd.

Naast de voetgangerszone zijn ook enkele gewone woonstraten, de zogenaamde ‘afgesloten straten’, voorzien van dergelijke automatische afsluitpalen. Omwille van een aantal aanrijdingen en verzekeringsproblemen zijn alle locaties intussen ook voorzien van camerasystemen.

Vandaag heeft de stad Hasselt 27 locaties waar er een selectieve toegang wordt gecreëerd door middel van automatisch verzinkbare palen. Sommige daarvan zijn al meer dan 15 jaar actief. De komende 10 jaar zullen er vermoedelijk nog locaties met selectieve toegang bijkomen.

Lowist Toegangsbeheer werd einde 2015 door de stad aangewezen om zowel de uitbreidingen als alle bestaande palen onder haar hoede te nemen.

 

 

Bereikbaarheid van de Hasseltse binnenstad

Shoppers kunnen hun wagen kwijt op diverse gratis en betalende parkings. Voor een aantal parkings die verder van het centrum gelegen zijn, kan men gebruik maken van de busverbindingen.

Leveringen kunnen zoals op vele plaatsen tijdens de voorziene venstertijden. Vanaf 11 u. zijn de verzinkbare palen actief en is stadsdistributie via CityDepot een efficiënt alternatief. Vanuit het depot aan de stadsrand wordt de levering van de goederen met bestemming binnenstad georganiseerd. Dit gebeurt gebundeld, groen, veilig en volledig op maat van de handelaar.

 

Lees meer over onze verzinkbare paaltjes