Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be

Net als vele andere Vlaamse steden experimenteert Brugge actief met regelingen om de binnenstad autoluw te maken, met zo min mogelijk negatieve impact voor de lokale handelaars.

 

De eerste stappen naar een autoluwe binnenstad

Brugge onderneemt serieuze stappen naar een autoluwe binnenstad. In een eerste fase werden 10 autoluwe dagen ingevoerd. Het betrof de opeenvolgende drukke winkelweekends, van eind november tot eind december. In die periode werden de Zuidzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, Markt en doorsteek naar de Eiermarkt tijdelijk autoluw.

Om een alternatief te bieden voor de auto wordt sterk ingezet op alternatieve vervoersmiddelen. Centraal in de mobiliteit worden de diverse randparkings en P&R parkings. De Lijn zorgde voor vlotte en gratis verbinding op de autoluwe dagen tussen 10 en 19 uur. Ook taxiritten zijn goedkoper geworden

Om Bruggelingen aan te zetten om met de fiets naar het stadscentrum te komen, werden op een vijftal locaties extra fietsstallingen voorzien.

 

Brugge’s Mobiliteitsplan 2016

De eerste ervaringen met een autoluwe binnenstad waren alvast positief: het nieuwe mobiliteitsplan van de stad voor 2016 zette in op autoluwe winkelstraten elke zaterdag en eerste zondag van de maand. Concreet ging het om de Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat en Zuidzandstraat, van 10 tot 18 uur, vanaf zaterdag 6 februari.

Enkele maanden later zette Brugge echter een kleine stap terug door een wijziging aan te brengen aan het mobiliteitsplan: de genoemde straten zouden voortaan niet vanaf 10u, maar wel 13u verkeersvrij worden in het weekend.

 

De toekomst van autoluwe binnensteden

Elk initiatief om onze Vlaamse steden en gemeentes autoluw te maken kunnen we enkel toejuichen: deze veranderingen zullen er hoe langer hoe meer voor zorgen dat voetgangers, fietsers en kinderen zich veilig, vrij en comfortabel in de binnenstad kunnen verplaatsen.

Met veel trots dragen we bij aan deze duurzame transformatie van de stadsmobiliteit, met onze automatische afsluitpalen.

 

Lees meer over onze verzinkbare paaltjes