Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be

Wat is volgens u de belangrijkste gebeurtenis van deze eeuw? Volgens auteur Thomas L. Friedman is de belangrijkste gebeurtenis de globalisering in de IT business. We zijn in de afgelopen jaren geëvalueerd van connected naar hyper-connected. Het aantal mensen en toestellen dat op ieder moment en op elke plaats geconnecteerd is, stijgt fenomenaal. Meer en meer toepassingen worden nu en in de toekomst met mekaar geconnecteerd en dit leidt op zijn beurt tot nieuwe bussiness modellen.

Denk maar aan Facebook – dat 10 jaar geleden nog niet bestond – of andere online diensten zoals skype of muziekstreaming. De afgelopen 7 jaar heeft de IT globalisation  de wereld enorm doen veranderden en dat dankzij Silicon Valley waar de beste ingenieurs vol passie werken aan iets nieuws.

Ambitieuze toekomstplannen

Als de beste ingenieurs met evenveel passie de komende 7 jaar zouden werken aan mobiliteit, hoe zou de wereld er dan binnen 7 jaar uitzien?  Google stelde alvast zijn prototype van zelfrijdende wagen voor. Zonder tussenkomst van automobilisten kan een automatische sturing ons rijgedrag sterk aanpassen. De capaciteit van onze wegen kan beter benut worden omdat we dichter bij mekaar rijden. Misschien zijn onze fileproblemen dan wel opgelost?

Nederland ziet alvast de opportuniteiten. Minister van Infrastructuur Schultz wilt dat Nederland internationaal voorop gaat lopen in deze innovatieve ontwikkeling. “De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu.”, aldus de minister.

 

Ook hedendaagse toepassingen

Maar het zijn niet enkel de ietwat futuristische toepassingen die onze mobiliteit zullen beïnvloeden. Er zijn ook heel wat concrete hedendaagse mogelijkheden.  Zo kan je via onze online toepassing de status van alle verzinkbare palen raadplegen en vanop afstand aanpassen.

En technologie wordt ook al ingeschakeld om mobiliteitsproblemen aan te pakken. Denk maar aan de dynamische verkeersborden langs autostrades, parkeergeleidingssystemen in stadscentra of een handige app die je zo naar een vrije parkeerplaats loodst (*). En recent nog de taxidienst van UBER…

 

En nu is het aan u

Beleidsmakers moeten vooruit denken, dus nu is het aan u. Waarheen evolueert de technologie in een termijn van pakweg 7 jaar denkt u? Als u nu uw huiswerk maakt, bent u alvast goed voorbereid en investeert u in de juiste technologie.