In oktober kondigde Telenet aan in Mechelen voor het grootste aansluitend wifi-netwerk van België te zorgen. Een mooie primeur voor Mechelen en voor Telenet de start van een pilootproject, dat voorafgaat aan het grotere investeringsprogramma “De Grote Netwerf”.
Waardevolle toepassingen
Op het eerste zicht leek het een mooie promotiestunt van Telenet – met hoofdzetel in Mechelen. Maar het werkelijk potentieel is veel groter. Grote Europese steden bewijzen vandaag al dat de beschikbaarheid van een goed netwerk tal van waardevolle toepassingen kent.
- Zo kent Barcelona een slim verlichtingsnetwerk, waarbij sensoren bepalen of er voorbijgangers zijn of niet. In functie daarvan wordt de lichtsterke automatisch aangepast. Hierdoor worden enorme energiebesparingen gerealiseerd.
- Intelligente vuilnisbakken die een signaal kunnen versturen als ze geledigd moeten worden optimaliseren de ophaalroutes.
- Ook voor mobiliteit zijn er voordelen: door continu voertuigen te monitoren, kan je snel via apps automobilisten naar vrije parkeerplaatsen begeleiden of zelfs de verkeersstromen faciliteren door de verkeerslichten aan te passen aan de drukte.
Return voor mobiliteit en economie
Het aanbieden van een wifi-netwerk zal ook de aanwezige bevolking stimuleren om wifi op smartphone te activeren en benutten, wat onder andere interessant is in het kader van passantentellingen (op basis van wifi-tracking). Het aantal passanten is bijzonder nuttige info voor de dienst mobiliteit als de dienst economie.
Door de beschikbaarheid van een goed netwerk zal men ook meer gebruik maken van social media. Het posten, tweeten, sharen… kan erg nuttig zijn in city marketing. En diezelfde consument kan ook zeer gericht bereikt worden via de zogenaamde location based services.
Belgische initiatieven
Mechelen is absoluut een pilootproject waar een wifi-netwerk op dergelijke grote schaal wordt aangeboden. Maar ook andere steden bekijken de mogelijkheden of hebben reeds stappen ondernomen. Zo is er ook reeds een wifi-netwerk beschikbaar op de Antwerpse Meir.
Ook Eeklo verdient een eervolle vermelding. Daar werd in samenwerking met Philips een project van intelligente verlichting gerealiseerd. Van zodra er mensen of auto’s passeren wordt het licht aangestuurd door bewegingsdectoren. Bij de minste beweging gaan de armaturen maximaal branden. Zodra de straat weer verlaten is, wordt de verlichtingssterkte opnieuw teruggebracht tot 10%. Op die manier blijft de publieke ruimte beperkt verlicht tot daglicht het weer overneemt.
De intelligente stad heeft wifi
De toepassingen zijn dus legio. Als stad voorzien in een kwalitatief wifi-netwerk zou dus hoog op het to do- lijstje moeten staan. Eens het netwerk voorhanden, zullen de diverse webgebaseerde toepassingen zich snel aanbieden. In de markt voor slimme stedelijke systemen – met een geschat potentieel van 300 miljard euro tegen 2020 – zullen de aanbieders van oplossingen niet lang op zich laten wachten.
De producten van Lowist zijn er in ieder geval klaar voor!