Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be

Het gaat goed met de Vlaamse centrumsteden. Steeds meer jongeren en jonge gezinnen worden aangetrokken door de stad, een trend die wordt bevestigd door de vierjaarlijks gepubliceerde Stadsmonitor.

De Stadsmonitor brengt de leefkwaliteit van de centrumsteden in kaart en geeft aan hoe duurzaam hun ontwikkeling is.

Nieuw aan de editie van 2014 is de extra katern rond gezinnen in de stad. Die brengt de gezins- en kindvriendelijkheid van de centrumsteden in kaart.

 

Aandacht voor mobiliteit

Naast de toegenomen huurprijs, als gevolg van de vele nieuwe inwoners, is vooral mobiliteit een probleem. Mensen storen zich aan de onaangepaste snelheid in de buurt en slechts de helft vindt dat men zich veilig kan verplaatsen als zwakke weggebruiker.

De aandacht voor mobiliteit is een must. Het gebrek aan verkeersveiligheid is (naast de zoektocht naar meer ruimte) een van de belangrijkste redenen voor jonge gezinnen om terug uit de stad weg te trekken.

 

Hoe houden we onze Vlaamse steden leefbaar?

  • Auto’s van het doorgaande verkeer uit de stad vermijden (zoals bv. in Gent).
  • P+R parkings voorzien met vlotte verbindingen van het openbaar vervoer.
  • Tijdelijke afsluitingen voorzien op piekmomenten (zoals bv. een schoolstraat).
  • Doorsteekjes en alternatieve fietsroutes voorzien.
  • Een fietsvriendelijke omgeving is zeker mogelijk in een centrumstad. De steden uit het bronsgroen eikenhout – Genk en Hasselt – zijn koploper wat betreft tevredenheid over het fietsvriendelijke karakter van de buurt. Maar ook Brugge en Oostende scoren zeer goed.

 

Nood aan ruimte

De zoektocht naar meer ruimte is de andere belangrijke reden waarom jonge gezinnen terug uit de stad vertrekken.

Op zich wat moeilijker om als stad mee om te gaan, want bouwpercelen zijn in een stad nu eenmaal wat beperkter. Maar toch zijn er mogelijkheden om aan de verzuchting naar ruimte tegemoet te komen. Steden zullen blijvend aandacht moeten hebben voor publieke groene ruimte op wandelafstand.

En voor de jonge gezinnen is de beschikbaarheid van speeltuintjes wenselijk. Inspiratie vindt u alvast in Oostende (waar 90 % van de inwoners toegang heeft tot groen op wandelafstand) en in Antwerpen en Turnhout (waar 80 % van de kinderen terecht kan in een speeltuintje in de buurt).

 

Lowist is al meer dan 25 jaar actief ambassadeur van leefbare en autoluwe stadscentra.

Lees meer over onze oplossingen om binnensteden verkeersvrij te maken