Close
Maastrichterstraat 365 3740 Bilzen
089 41 14 08 info@lowist.be

Van “Meest leefbare stad”…

 

Het Australische Melbourne is voor het vierde jaar op rij de meest leefbare stad ter wereld, aldus het Amerikaanse bedrijf The Economic Intelligence Unit.

De rangschikking is gebaseerd op nogal diverse factoren, waaronder politieke stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en infrastructuur. Vooral Australië en Canada scoren het best op deze criteria. Dat resulteert in volgende top 5:

1. Melbourne, Australië

2. Vienna, Oostenrijk

3. Vancouver, Canada

4. Toronto, Canada

5. Adelaide, Australië

5. Calgary, Canada (gedeelde vijfde plaats)

 

…naar “Beste fietsstad”

Een leuke ranking, maar toch een te ‘ver-van-ons-bed’-verhaal. Iets concreter is de rangschikking van beste fietssteden. Deze rangschikking werd opgesteld door de Copenhagenize Design Co. in 2013. Inspiratie voor een fietsvriendelijke stad vinden we al wat dichter bij huis. De top 5 van beste fietssteden is als volgt:

1. Amsterdam

2. Kopenhagen

3. Utrecht

4. Sevilla

5. Bordeaux

 

Hoe wordt u zelf de beste fietsstad ter wereld?

Er zijn 13 factoren waarop de steden geëvalueerd worden. Wilt u zelf de beste fietsstad ter wereld worden? Er zijn een aantal elementen waar u zelf als stad aan kunt werken. Met volgende elementen hoog op de prioriteitenlijst staat ook uw stad weldra in de lijst van beste fietssteden ter wereld:

 

  1.  Wees pleitbezorger voor het gebruik van de fiets.
  2. Stimuleer de fiets als  gevestigde waarde voor alle burgers, en niet enkel bij specifieke subgroepen. Stimuleer zowel mannen als vrouwen om de fiets te gebruiken.
  3. Zorg voor aangepaste faciliteiten: toegankelijke fietsenrekken, hellingen, ruimtes op treinen en bussen, bewegwijzering…
  4. Zorg voor fietsinfrastructuur: speciale fietsstroken, zo mogelijk afgescheiden van het verkeer
  5. Zorg voor mogelijkheid tot fietsdelen
  6. Besteed aandacht aan aangepaste stadsplanning: evolueer van koning auto naar centraal stellen van voetgangers en fietsers
  7. Voorzie verkeer vertragende maatregelen. Lagere snelheidslimieten en verkeersremmende maatregelen geven prioriteit een voetgangers en fietsers.